Rootkid nedir , nasil tespit edilir , nasil temizlenir ?

30 Ocak 2009 Cuma 0 yorum
Bilgisayar kullanıcıları , genelde sisteme zarar veren zararlı yazılımlar olarak sadece virüsleri bilir , virüs namıyla bildikleri bu yazılımların mantığını az çok anlasada , çalışma mantığını sisteme bulaşma nedenlerini fazla sorgulamaz yada araştırma gereği hissetmez .

Virüs tamamen kendisini kodlayan yazan yazıcının niyetine göre hareket eder. Örneğin benim canım yandı herkesin canı yansın diyen bir chernobil virüsü yazarı , 2000 li yılların başında dünyayı kasıp kavuran bir melissa virüsü , yada bankalara , para transfer şirketlerine dadanıp para hırsı nedeniyle kodlanmış bir zoteb virüsü olduğu gibi , kodlayıcısı tarafından erotik sitelere , porno içerikli sitelere girilmesine mani olan Yusufali virüsü gibi kişisel bazda istemsiz kontrol sağlayan virüslerde var. Yusufali bu bakımdan faydalı dahi sayılabilecek olsa da netice itibari ile kullanıcının istemi dışında sistemde faaliyet göstermesi ve kullanıcının hür iradesini kısıtlaması nedeniyle sonuçta yine bir virüstür.

Virüslerin sisteme girmesini engelleyen , virüsleri yakalayan ve temizleyen ve hatta bunu sektör haline getiren nice şirketler ve ürünleri vardır ki pek çoğunu ya biliyorsunuzdur yada hali hazırda zaten kullanıyorsunuzdur. (Norton,Antivir,Pccilin,Avira,Nod32 vs)

Ancak bu yazımızda konumuz bilgisayar kullanıcılarının pek çoğu tarafından bilinmeyen virüslerden çok daha tehlikeli ve virüs programlarınca yakalanamayan , tespit edilemeyen , ve virüslerden çok daha fazla zarar verilmesine sebep olan hackerların , kötü niyetli kullanıcıların sisteme girişlerindeki en büyük yardımcıları olan Rootkid'lerden bahsedeceğiz.
Rootkid , denilen yazılım genelde hackerlar tarafından kullanılır. Rootkid'in vazifesi sisteme girerek , kendisini ve kendisini o sisteme enjekte eden kötü niyetli kullanıcının tüm faaliyetlerini gizlemesi ve gerek sistem sahibi tarafından , gerekse de antivirüsler tarafından tespit edilmesini engellemesi bunun yanında kendisini sisteme enjekte eden kötü niyetli kullanıcıya sistemin tüm yetkilerini sonuna kadar açmasıdır.

Roodkid'ler bu yönüyle virüs,trojan,worm vs. gibi zararlı yazılımlardan çok çok daha sinsi , tehlikeli ve sonuçları itibari ile baş ağrıtıcıdır. Şöyle ki birden bire kapınıza yığılan onlarca polis arasında kendinizi bulabilir ve bir bankadan yüzlerce milyon doları iç etmekle tutuklanabilir üstüne üstlükte suçsuzluğunuzu ispat edemeyip yıllarca hapis yatabilir , yada farkında bile olmadan , bilgisayarınız üzerinden Cia,Fbi,Mossad gibi bir oluşuma saldırı yapılmasına evsahipliği yapabilir ve daha kötüsü bununla suçlanıp aklanamayabilirsiniz. Daha masumane düşünecek olursak sisteminize giren bir rootkid , haberiniz bile olmadan bilgisayarınızı bir mail server olarak kullanabilir ve yine siz farketmeden milyonlarca kişiye bilgisayarınızdan çeşitli istenmeyen mail (spam) gönderebilir. ilk etapta aman sistemime zarar vermesin yada beni suçlu duruma sokmasında ben mail gönderilmesine razıyım diyecek kadar saf dahi olsanız bunun faturasını kısa zamanda ödeyebilirsiniz. Zira milyonlarca kişiye mail göndermek demek , işlemcinin aşırı ısınması , aşırı ram kullanılması ve bu nedenle bilgisayarın aşırı yavaşlaması , işlemci ve bilgisayar fanının sürekli çalışması ve bilgisayarın acayip sesler çıkartması ve en sonunda birgün herhangi bir sistem bileşeninizin iflas etmesi sonucu bilgisayarınızın çalışmaması olarak size dönecektir.

Ortalama bilgisayar bilgisine sahip olan , yada bu gibi bir durumla karşılaştığını farkedip çözüm arayan birisinin aklına ilk etapta tamamen türk usulü bir çözüm yöntemi olan "format at kurtul" metodu gelebilir. ancak bunu deneyenler görecektir ki 20 defa formatta atsanız üst üste roodkit hala sisteminizde sizi bekliyor olacaktır. dolayısı ile format çözüm olmayacaktır çünkü rootkitler kendilerini işlemci faaliyetlerinin altına gizlerler ve zararlı yazılım olarak algılanmazlar , antivirüslerin rootkidleri tespit edemeyişinin en önemli nedenlerinden biriside budur. Zira antivirüsler işlemci faaliyetlerini değil sabit diski tararlar ve kriterlerine uyan programcıkları yakalarlar. format atmış olsanız dahi bilgisayarınızı formattan hemen sonra ilk çalıştırdığınız esnadan itibaren işlemci doğal olarak çalışacağından dolayı format roodkid için çözüm değildir.

Sistemte roodkid olduğunu nasıl anlarız?

Eğer sistemde roodkid varsa %70 bunu sistemdeki herhangi bir yavaşlama , sistemin rutin yaptığı şeyleri yanlış yapması , yapmaması , yada geç yapması , işlemci fanının sürekli çalışması , bilgisayarın aşırı ısınması ve ya bilgisayarınızdan dosya eksilmesi , yada yüklemediğinizi bildiğiniz bir dosya ile bilgisayarda karşılaşmanız sonucu anlayabilirsiniz. tabir caizse bunlar subjektif olarak el yordamıyla yapılabilecek ve her daim aynı etki ve tepkiyi göstermeyecek rootkid'den rootkid'e farklılıklar gösterebilecek olan akla ilk gelen tespit şekilleri.

Bunun dışında daha profesyonel tespit yöntemi elbetteki rootkidleri tespit için kullanılan programları kullanmak olacaktır. ancak bu bile %100 sonuç vermeyebilir çünkü rootkidler virüslere göre çok daha komplex ve çok yönlü olduğundan şu program hepsini yakalar , bu program hepsini temizler gibi bir kesin söylemde bulunmak mümkün değildir.

Örneğin , gözde bir antivirüs programının virüs database(veri tabanı) sürekli güncellenir. ve bu sayede norton , avira , antivir , nod32 gibi virüs programları hemen hemen tüm virüsleri yakalayabilir. ancak aynı şeyi roodkit için düşünemeyiz. zira roodkit virüs gibi tek bir işlem için tasarlanmış ve sürekli aynı rutin reaksiyonu gösteren bir yazılım değildir. işte onun için herhangi bir yazılım tek başına yeter diyemiyoruz. rootkid tespitinde tavsiye edilebilecek çözüm yolu birden fazla rootkid tespit ve temizleme programı kullanmanız yönünde olacaktır. ki zaten bu anti-Rootkid programları ortalama 1-1,5 Mb boyutunda olduğundan sisteminizi yormayacak , kasmayacak ve hatta siz sistemde varlığını bile farketmeyeceğinizden dolayı birden fazla program bulundurmak sizin disk alanınızıda işgal etmeyecektir.

Bilindik virüs programlarından rootkid olayına eğilen Avira yakın geçmişte Avira AntiRootkid Detection programının Beta sürümünü çıkardı. programın kullanımı çok kolay karşınıza gelecek pencereden sadece Start Scan butonuna bir tıklamanız taramayı başlatmak için yeterli olacak.Taramayı kendiniz sonlandırmak istediğinizde ise Stop Scan diyorsunuz ve mevzu bitiyor. Yandaki resimde tarama yaparken karşımıza çıkan Avira AntiRootkid Detection programının ekran görüntüsü mevcuttur.

Avira Antirootkid Detection programını indirmek isteyenler şuradaki linke tıklayabilir : http://dl.antivir.de/down/windows/antivir_rootkit.zip

Aviradan başka bu işi yapan programlarda elbette var. ancak bir çoğu henüz vista işletim sisteminde çalışmıyor. onun için ben her işletim sisteminde çalıştırabileceğiniz kapsamlı ve oldukça işe yarayan bir programdan daha bahsedeyim bu aynı zamanda zaman zaman rutin arama tarama temizleme sistem bakımı yapma işlemlerim esnasında benimde kullandığım bir program. Bahsettiğimiz programın ismi GMER ,

GMER Aviraya göre çok daha kapsamlı diyebilirim. Zira GMER saklı , gizli , sistem dosyası , erişim izni , servistir , windows bileşenidir bilmem neyin modülüdür falan gibi kriterleri önemsemeden önüne ne gelirse tarıyor. ve bu işi hızlı yaptığınıda söyleyebiliriz. ancak GMER iyi bir bilgisayar bilgisi istiyor diyebiliriz. Çünkü GMER tüm işlemleri listeliyor ve siz rootkid olduğunu farkettiğiniz bir işleme tıklıyor ve Kill Process diyorsunuz. eğer bunu sistem için hayati önemi olan bir dosyaya yaparsanız ya mavi ekranla kucaklaşırsınız yada ertesi gün bilgisayarı teknik servise götürmek durumunda kalabilirsiniz. Yandaki resimde tespit edilmiş bir rootkid
görüntüsünü görebilirsiniz (not bu rootkid benim bilgisayarımda tespit edilmemiştir :) )
GMER'i indirmek için : http://www.gmer.net/files.php adresini kullanabilirsiniz ;)
ve yine kullanımı çok basit , GMER kadar zor olmayan ve tek tık ile kullanabileceğiniz başka bir rootkid tespit programı ise Helios , zamanımızın kısıtlı olmasından dolayı Helios'un linkini vererek müsadenizi istiyorum ;) Başka bir gün konunun devamında alternatif diğer rootkid temizleme yakalama programlarından bahsedebilirim esen kalınız.

Helios : http://helios.miel-labs.com/downloads/Helios.zip

Alternatif Müzik Çalma Programları

26 Ocak 2009 Pazartesi 0 yorum
İkinci konumuzda winamp'a alternatif olabilecek ve kullanış yönünden winamp'ı aratmayacak olan müzik çalma pogramlarına değiniyoruz.

Bu pogramlardan genelde Açık kod (Open Source) olanları yada ücret gerektirmeyen (Freeware) olanları seçmeye çalışıyorum. Zaman içerisinde gerekirse Shareware olanlarada el atabiliriz ;)
Gelelim müzik oynatıcılarımıza , dediğimiz gibi winamp'ın yokluğunda winamp'ı aratmayacak ve hatta çeşitli sebeplerden winamp'ı sevmeyen , kullanmayan yada yeni bir soluk arayan arkadaşlar için işte alternatifler.

Amarok : Linux kullanıcılarının yakından tanıdığı , ve bir çok özelliği ile göz dolduran güzel bir ses oynatıcısı , amarok'un en güzel yönlerinden birisi açık kod olması ve birazcık kod bilgisi olan bir kullanıcının tamamen özgür şekilde oynatıcıyı kendisine özgü biçimde şekillendirebiliyor olması. Bunun yanında amarok'un özellikleri arasında winamp'ta olupta amarok'ta olmayan yok ve hatta amarok'ta olupta winamp'ta bulunmayan çok gibi , amarok'ta şarkıları tamamen istediğiniz kriterlere göre sıralayabilme , çalma düzenini ve sistemini tamamen kendinize göre seçebilme , bir şarkının bitiminde diğer şarkıya geçerken ekranda kısa süreli açılan pop-up benzeri hoş bir pencere ile size sıradaki şarkıyı bildirmesi , amazon.com'dan albüm kapaklarını , wikipedia.com'dan şarkıcı bilgilerini çekebiliyor olması , onlarca şarkı listesini tek tıklama ile düzenleyebiliyor olması , bütünleşik Ipod ve podcast desteğini bünyesinde barındırması , şarkıları oylamaya açması , MySQL , PostgreSQL gibi veritabanlarını destekliyor olması ve tema , renk seçimi gibi görsel seçenekleri ile Amarok belkide aradığınız o sihirli müzik kutusu olabilir. Hatta biraz fantazi yapılacak olursa kumanda vasıtası ile sanki bilgisayarın müzik seti olarak kullanılmasına olanak bile tanıyabileceği kanısındayım. ve bence bu günkü konumuzda değindiğimiz müzik çalarlar konusunda Amarok açık ara önde ... Amarok'u windows işletim sisteminde çalıştırabilmek için KDE'nin bilgisayarımızda kurulu olması gerekir.

Amarok'u KDE ile birlikte bu linkten kurabilirsiniz : http://windows.kde.org


Sonique : Sonique Mp3 ve Wma formatlarını değiştiren ve Team Sonique tarafından üretilmiş olan freeware bir program , Sonique'da en büyük özellik Mantis grafik motorunu kullanıyor olması , bu sayede sonique çok gerçekçi görüntü ve temaları size sunabiliyor. Sonique müzik oynatıcısında bulunan eklenti yöneticisi sayesinde dilediğiniz özellikleri ekleyip çıkarabiliyor ve gerek eklentileri gerek temaları ile kendinize özgü bir player oluşturabiliyorsunuz.
Yandaki resimde , Sonique müzik oynatıcısını açtığımızda karşımıza gelen ve bize hangi arayüzü seçeceğimizi soran ilk ekranı görüyoruz. Resme tıklayarak daha büyük boyutta görüntüleyebilirsiniz. Sonique , kullanmak isteyen arkadaşlar aşağıdaki linki tıklayarak bu oynatıcıya ulaşabilirler. ;)
Sonique müzik oynatıcısı : http://www.zuskomzaka.cz/download/sonique196.exe

RainbowPlayer : Bu müzik çalıcıda ilk göze çarpan gerek ekolayzer gerekse kabuk grafiklerinin hemen dikkat çekmesi , RainbowPlayer görüntü oynatamıyor , ancak hemen hemen bilindik tüm ses biçimlerini kolaylıkla oynatabiliyor. Sesi dijital ses işlemcisi ile olduğundan çok daha güzel çıkıyor. Ayrıca kısayollar ve kullanışlı arayüz ile cazibesi oldukça hoş , Rainbowplayer'da dikkat çeken ve belkide kullanıcısına göre önem değeri değişebilecek bir özellik tüm ses dosyalarını WAV biçimine çevirebiliyor , Ayrıca şunuda eklemek gerekir ki Directx'e gereksinim duymaması ve düşük boyutu ile sistemi fazla kasmamasıda ayrı bir güzelliği rainbowplayer'in.. Rainbowplayer'in linki ise şudur :
ftp://ftp.cyf-kr.edu.pl/pub/mirror/WinSite/winxp/audio/rp091.exe


Kjofol Player : Kjofol player çok fazla duyulduk bilindik bir player olmasada özellikleri ve arayüz olarak hiçte yabana atılabilecek bir player değil , alışılmışın dışında arayüzleri oldukça dikkat çekici , ancak programın en büyük eksilerinden birisi winampta yada diğer playerlarda olduğu gibi listeden şarkı bulmak için bir kısayol yada yöntem düşünülmemiş , ses kalitesi olarak ne çok iyi ne çok kötü , bu programı ancak değişik değişik çeşit çeşit arayüzleri yönünden tavsiye edebilirim :) onun dışındaki özellikleri çokta bulunmaz özellikler değil , Kjofol Player'i altta bulunan linkten temin edebiliyoruz ,
http://www.rjamorim.com/rrw/files/players/kjofol2000b2.exe


Aimp : Aimp görünüm ve özellikleri yönünden neredeyse hiç bilmeyen birisi tarafından winamp ile karıştırılabilecek düzeyde winamp'a benziyor. Tabi winamptan eksiği yok ancak fazlası var , öyleki aimp'te şarkıları etiketleyebiliyor , birden fazla çalma listesi düzenleyebiliyoruz. Aimp üzerinden radyo dinleyecek olduğumuzda radyoyu yeni bir sekmede açıyor. Aimp winamp'ın tarzına en yakın ve gelecek vaad eden en güzel programlardan birisi , Ayrıca winamp'ı yeni bırakmış olan kullanıcılar için karmaşık olmaması , menülerinin kullanışlılığı sistemi yormaması , hızlı çalışması ve kolay kolay takılmaması güzel Aimp'in güzel yönlerinden, Aimp ses kaydedebiliyor , sesleri farklı türlere dönüştürebiliyor . Program utilities isimli eklentisi ile birlikte kuruluyor. ve bahsettiğimiz bu yukarıdaki özelliklerin çalışmasını sağlayanda bu aimp'in eklentisi olan utilities ..
Aimp'i indirmek isteyen arkadaşların şu linke tıklamaları yeterli olacaktır : http://soft.oszone.net/files_soft/aimp/aimp_2.51.330.zip

Bu programları işlevsellik ve kullanışlılık olarak sıralayacak olursak ,

1- Amarok
2- Aimp
3- Sonique
4- Kjofol
5- RainbowPlayer


Bu programları , görsellikleri yönünden sıralacak olursak ,

1- Aimp (aslında 1. Amarok'da olabilirdi ikisi arasında kaldım Aimp'i seçtim)
2- Amarok
3- Sonique
4- RainbowPlayer
5- Kjofol

Evet arkadaşlar benim alternatif müzik oynatıcılarım ve kendi sıralamam bu şekilde , sizinde bu konuda daha iyi olduğunu düşündüğünüz , yada mevcut programlarla ilgili olarak belirtmek istedikleriniz , yada benim hatalı belirtmiş olduğum bir yer var ise düzeltmek isterseniz yorum yapmanız yeterli olacaktır.

Saygılar..

En cok kullanilan Browser`lardan hangisi secilmeli ?

25 Ocak 2009 Pazar 0 yorum
Efenim sevsekte sevmesekte en çok tercih edilen işletim sistemi Windows , kullanım kolaylığı yönünden Linux , MacOS , Solaris ya da FreeBsd işletim sistemlerinin herhangi birisinden çok daha kolay oluşu hemen herkese kullanım kolaylığı sağlaması ile şu anda en çok kullanılan işletim sistemi. Dolayısı ile Bill Gates'i takdir etmemek mümkün değil şahsen tam bir Linux aşığı olarak windows kullanmaktan pek memnun olmasamda , kullanıcı popülasyonundan yola çıkarak bu bloga ilk yazımızı yazıyoruz hadi hayırlısı bakalım.
Şu anda internete bağlanmak için hepimiz bir internet tarayıcısı nam-ı diğer browser kullanıyoruz. Windows zaten daha ilk kurulumda microsoft'un kendi ürünü olan internet Explorer'i veriyor. ama alternatif bir çok işletim sistemide yok değil. Firefox , Opera , G-chrome , Safari , Konqueror alternatif olan browserlarımız diyebiliriz.

Gelelim özelliklerine , Benim için ayrı bir yeri olan işletim sistemi olan Opera ile başlıyoruz :)
Opera Explorer'in en büyük özelliği Opensource olması yani açık kod. herhangi bir firma yada kişi tarafından değil dünyada bu işle uğraşabilecek birikime sahip herkesin ortak katkısı ile üretiliyor olması. Mesela firefox'da internet explorer'da ve safaride yeni yeni kullanıma sunulan yeni sekme mevzusu ben 5 sene önce opera kullanırken dahi operada vardı. Opera Explorer'in bence en güzel yanlarından biriside Hızlı erişim mevzusunun bulunması. Bu henüz 1 yıla yakın süredir sunulan bir opera hizmeti sanıyorum 4-5 sene sonrasında bunuda hemen hemen tüm browserlarda göreceğiz. Operanın en büyük avantajlarından bir diğeri ise araçlar menüsünden sınırsız tema'ya ulaşabiliyor olmanız bu sayede browser'in görüntüsünü tamamen kendinize göre düzenleyebiliyor ve seçebiliyorsunuz. Altta bir kaç thema örneği sunuyorum.

Opera Explorerda en çok sevdiğim bir başka özellik ise eğer sıkı bir Chat düşkünü iseniz ve bu ihtiyacınızı karşılamak için Mirc benzeri sohbet programları kullanıyorsanız bunuda size kendi bünyesinde sunuyor olması , Bir başka yönden bakıldığında ise çok fazla bileşen vererek kullanımı zevkli ve eğlenceli kılışı , şahsen ben bileşenlere ayrıca bayılıyorum. İsterseniz sanal bir akvaryum içerisinde balık yetiştirin ki tıpkı gerçek hayatta bir akvaryuma nasıl ilgi alaka gösteriyorsanız bunada aynı ilgili göstermelisiniz ve balıkların birbirleri ile kavgalarını engellemeli yem vermeli vitamin vermeli balık almalı satmalı ve akvaryumunuzu güzelleştirmelisiniz , bu bana bir zamanların "sanal bebek" oyuncağını anımsatıyor olsa da benim çok sevdiğim bileşenlerden , ve operayı bir adım öne çıkartan bir diğer özellik ise F12 menüsü ile ulaşılan vekil sunucular , herhangi bir sayfaya bağlanamıyorsanız , F12 tuşuna basıp vekil sunucuları etkinleştiriyorsunuz ve ardından adres çubuğuna siteyi yazıp tekrar enter'a basiyorsunuz . Her şart altında işe yarama garantisi yok ama ulaşılabilir bir siteye diğer browserlar ulaşamazken bu yöntemle %90 ulaşabilirsiniz. Beni daha hiç yanıltmadı. Operanın dezavantajları ise maalesef biraz bıktırabilir , özellik eklemesi yaptıkça sanki biraz yavaşlıyor ve bazı siteler operaya göre optimize edilmediği için o bazı sitelerde form verileri gönderme mevsuzunda yada video izleme konusunda sıkıntı yaşıyorsunuz. Operadan kaynaklanmıyor olsada bu sıkıntılarda zaman zaman can sıkabilir.

Opera Explorer'i anasayfasından indirebilirsiniz : http://www.opera.com/

Firefox tarayıcıyı belki hemen hepimiz diğerlerine göre daha çok duymuş yada kullanmışızdır . Firefox , Operadan daha sonra çıkmış olmasına rağmen çok daha hızlı ilerleyerek en çok kullanılan 2. Browser olmayı başardı. Ancak Firefox3 nedense bana o kadar çok hitap etmedi. açıkcası ben gerektiği kadar hızlı olduğunu düşünmüyorum. Opera kadar öyle kendine has çok ahım şahım sadece Firefox'da bulabileceğiniz özelliklerde çok az . Güvenlik olayını sıkı tuttukları bir gerçek bunun dışında blog kullanıcılarının hoşuna gidebilecek ScribeFire blog editörü varki bu sadece Firefox'a ait bir özellik başka bir browserda henüz karşılaşmadım , Firefox3'de karşımıza gelen bir güzellikte adres çubuğuna herhangi bir şey yazdığınızda onunla alakalı direkt link varsa yada en çok bilinen wikipedia gibi sitelerde o konu geçiyorsa o linkleri size adres çubuğunun altında sunuyor olması , onun dışında sade yalın ve güzel bir tarayıcı kullanmak isteyen sakin kullanıcılar bence sevecektir. ancak bana pek hitap etmesede yinede bilgisayarın bir köşesinde duruyor :) bazen alternatif gerekebilir düşüncesi ile tutuyorum.

Firefox'u şu linkten indirebilirsiniz : http://www.mozilla-europe.org/tr/firefox/

Gelelim Google Chrome'a , Açıkça söylemek gerekirse Google Chrome bence tam bir hayal kırıklığı , Ben Google gibi bir şahesere imza koyabilen google mühendislerinden ve geliştiricilerinden daha fazlasını beklerdim. google chrome sanki Firefox + Opera karışımı bir browser olmuş. Tab menüyü olduğu gibi Firefox'dan almışlar , Operanın en yeni ve en popüler özelliği olan Hızlı Erişim (Finger Job) özelliğinide en çok ziyaret edilenler Most Visited adı altında sunmuşlar. Hız konusundada çok iyi olduğunu yada diğer browserlardan üstün yönleri olduğunu ne yazıkki söyleyemiyorum. ancak sadeliği seven ve google fanatiği olan kullanıcılara hitap ediyor olabilir. Yada hangi browseri kullandığını önemsemeyen yada farketmeyen bir an önce işini halletmeye bakan kullanıcılara biraz hitap ediyor olabileceği düşüncesindeyim. Onun dışında bence artıları yok.

İndirmek isteyenler buradan indirebilir : http://www.google.com/chrome/index.html?hl=tr

ve Konqueror , Linux kullanıcıların aşina olduğu ve Linux'e gönül verenlerin yakından tanıdığı bir Browser , aslında Browserdan fazlası demek daha doğru olur. Bir kere en büyük artısı Linux tabanlı olması ve OpenSource yani açık kod olması , Konqueror'u web tarayıcısı olarak kullanabildiğimiz gibi , FTP işlemcisi gibi dosya yöneticisi olarakta kullanabiliyoruz , hız konusunda sorun yaşanmıyor. Konqueror aynı zamanda , windowsta bulunan windows gezgini mevzusuna da tekabül etmektedir. mesela nasıl ki belgelerime tıklarsınız , sonra oradan resimler klasörüne gidersiniz geri yaparak yada üst menüye dön diyerek önceki klasöre dönersiniz , bilgisayarıma tıklarsınız disklere bakarsınız geri dersiniz yukarı dersiniz bi klasöre tıklarsınız bu işi Linuxte Konqueror üstleniyor , Konqueror aynı zamanda Windows Fotoğraf Galerisi gibi resim gösterme işini ve hatta video izlemeyi bile bünyesinde bulundurarak her işi tek başına görüyor. Ancak windows'a kurulumu için önce KDE'yi windows'a yüklemek gerekiyor. KDE Linux işletim sisteminde kullanılan bir masaüstü yöneticisi , windowsta bulunan başlat menüsüne tekabül eder. Konqueror'un çalışabilmesi için "Kdelibs" paketinin kurulması gerekir ki bahsedilen kurulumu alttaki linkten yapmamız gerekir.

KDE'yi windowsa yüklemek için : http://windows.kde.org/ adresine bakabilirsiniz.

Safari ise MacOS işletim sisteminin taracıyısı olan Apple firması tarafından üretilmiş bulunan Mac bilgisayarlara windows , PC'lerede mac kurulmasını sağlayan optimizasyondan sonra , Mac bilgisayarların dışına çıkabilen browser. üretici firma Apple Safariyi en hızlı tarayıcı olarak lanse ediyor. Bence hız konusunda iddia ettikleri kadar da haklılar. Safari bazı istisnai durumlar dışında internet bağlantınızda herhangi bir problem yoksa cidden çok hızlı (bizzat test edilmiştir) , Safaride herhangi bir eklenti , yüklenti , özellik vs. yok. o sadece browser , bence hızlı olmasının en önemli nedenide bu , özellik eklenti vs yükleyerek browser'i ağırlaştırarak yavaşlatmış olmuyorsunuz. çok duru bir görüntüye sahip olması ise ayrı bir kullanım keyfi , bence safari sadeliğin ve zerafetin bir arada bulunduğu bir browser.
Safari'yi indirmek isteyenler : http://www.apple.com/safari/

Hız etkenine göre sıralama yapacak olursak ,
  1. Safari
  2. Konqueror
  3. Opera
  4. Firefox
  5. Google Chrome

Eklenti ve hizmet verme işlevselliği yönünden sıralama yapacak olursak ,

  1. Konqueror
  2. Opera
  3. Firefox
  4. Google Chrome
  5. Safari

şeklinde sıralama yapabiliriz. Evet ilk yazı bu kadar umarım faydalı bir döküman olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere ;) Esen kalınız :p

contact

1 Ocak 2009 Perşembe
Bu Blog Ufkabakan tarafından , herhangi bir beklenti içerisinde olunmaksızın gelebilecek övgü/yergi tarzı tepkileri haddinden fazla umursamaksızın yazılmaktadır.

Blogun yazılış amacı "birleştirmek, bir araya getirmek, ihtiyaç anında ihtiyaç duyulabilecek programları yada uygulamaları en kısa sürede temin edebilmek çoğunluğun bildiği yada bilmediği bilgisayar tekniklerini paylaşmak'tır"

Blog hakkında tavsiyede bulunmak yada görüş düşünce bildirmek istenildiğinde , ilgili başlığın altına yorum bırakılabilir. Bunun yanı sıra program isteğinde bulunmak, yada bir başlığa hitaben olmayan genel bir amaçla ulaşılmak istenildiğinde Ufkabakan'a isodemy@msn.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Blogda paylaşılan konu ve teknikler art niyet amaçlı paylaşılmamış olmakla , herhangi bir programın full sürümü yayımcısı yada telif hakkına sahip olan kişi yada kişilerce istenilmesi halinde program blog'dan kaldırılır.
SiteTR