Alternatif Müzik Çalma Programları

26 Ocak 2009 Pazartesi
İkinci konumuzda winamp'a alternatif olabilecek ve kullanış yönünden winamp'ı aratmayacak olan müzik çalma pogramlarına değiniyoruz.

Bu pogramlardan genelde Açık kod (Open Source) olanları yada ücret gerektirmeyen (Freeware) olanları seçmeye çalışıyorum. Zaman içerisinde gerekirse Shareware olanlarada el atabiliriz ;)
Gelelim müzik oynatıcılarımıza , dediğimiz gibi winamp'ın yokluğunda winamp'ı aratmayacak ve hatta çeşitli sebeplerden winamp'ı sevmeyen , kullanmayan yada yeni bir soluk arayan arkadaşlar için işte alternatifler.

Amarok : Linux kullanıcılarının yakından tanıdığı , ve bir çok özelliği ile göz dolduran güzel bir ses oynatıcısı , amarok'un en güzel yönlerinden birisi açık kod olması ve birazcık kod bilgisi olan bir kullanıcının tamamen özgür şekilde oynatıcıyı kendisine özgü biçimde şekillendirebiliyor olması. Bunun yanında amarok'un özellikleri arasında winamp'ta olupta amarok'ta olmayan yok ve hatta amarok'ta olupta winamp'ta bulunmayan çok gibi , amarok'ta şarkıları tamamen istediğiniz kriterlere göre sıralayabilme , çalma düzenini ve sistemini tamamen kendinize göre seçebilme , bir şarkının bitiminde diğer şarkıya geçerken ekranda kısa süreli açılan pop-up benzeri hoş bir pencere ile size sıradaki şarkıyı bildirmesi , amazon.com'dan albüm kapaklarını , wikipedia.com'dan şarkıcı bilgilerini çekebiliyor olması , onlarca şarkı listesini tek tıklama ile düzenleyebiliyor olması , bütünleşik Ipod ve podcast desteğini bünyesinde barındırması , şarkıları oylamaya açması , MySQL , PostgreSQL gibi veritabanlarını destekliyor olması ve tema , renk seçimi gibi görsel seçenekleri ile Amarok belkide aradığınız o sihirli müzik kutusu olabilir. Hatta biraz fantazi yapılacak olursa kumanda vasıtası ile sanki bilgisayarın müzik seti olarak kullanılmasına olanak bile tanıyabileceği kanısındayım. ve bence bu günkü konumuzda değindiğimiz müzik çalarlar konusunda Amarok açık ara önde ... Amarok'u windows işletim sisteminde çalıştırabilmek için KDE'nin bilgisayarımızda kurulu olması gerekir.

Amarok'u KDE ile birlikte bu linkten kurabilirsiniz : http://windows.kde.org


Sonique : Sonique Mp3 ve Wma formatlarını değiştiren ve Team Sonique tarafından üretilmiş olan freeware bir program , Sonique'da en büyük özellik Mantis grafik motorunu kullanıyor olması , bu sayede sonique çok gerçekçi görüntü ve temaları size sunabiliyor. Sonique müzik oynatıcısında bulunan eklenti yöneticisi sayesinde dilediğiniz özellikleri ekleyip çıkarabiliyor ve gerek eklentileri gerek temaları ile kendinize özgü bir player oluşturabiliyorsunuz.
Yandaki resimde , Sonique müzik oynatıcısını açtığımızda karşımıza gelen ve bize hangi arayüzü seçeceğimizi soran ilk ekranı görüyoruz. Resme tıklayarak daha büyük boyutta görüntüleyebilirsiniz. Sonique , kullanmak isteyen arkadaşlar aşağıdaki linki tıklayarak bu oynatıcıya ulaşabilirler. ;)
Sonique müzik oynatıcısı : http://www.zuskomzaka.cz/download/sonique196.exe

RainbowPlayer : Bu müzik çalıcıda ilk göze çarpan gerek ekolayzer gerekse kabuk grafiklerinin hemen dikkat çekmesi , RainbowPlayer görüntü oynatamıyor , ancak hemen hemen bilindik tüm ses biçimlerini kolaylıkla oynatabiliyor. Sesi dijital ses işlemcisi ile olduğundan çok daha güzel çıkıyor. Ayrıca kısayollar ve kullanışlı arayüz ile cazibesi oldukça hoş , Rainbowplayer'da dikkat çeken ve belkide kullanıcısına göre önem değeri değişebilecek bir özellik tüm ses dosyalarını WAV biçimine çevirebiliyor , Ayrıca şunuda eklemek gerekir ki Directx'e gereksinim duymaması ve düşük boyutu ile sistemi fazla kasmamasıda ayrı bir güzelliği rainbowplayer'in.. Rainbowplayer'in linki ise şudur :
ftp://ftp.cyf-kr.edu.pl/pub/mirror/WinSite/winxp/audio/rp091.exe


Kjofol Player : Kjofol player çok fazla duyulduk bilindik bir player olmasada özellikleri ve arayüz olarak hiçte yabana atılabilecek bir player değil , alışılmışın dışında arayüzleri oldukça dikkat çekici , ancak programın en büyük eksilerinden birisi winampta yada diğer playerlarda olduğu gibi listeden şarkı bulmak için bir kısayol yada yöntem düşünülmemiş , ses kalitesi olarak ne çok iyi ne çok kötü , bu programı ancak değişik değişik çeşit çeşit arayüzleri yönünden tavsiye edebilirim :) onun dışındaki özellikleri çokta bulunmaz özellikler değil , Kjofol Player'i altta bulunan linkten temin edebiliyoruz ,
http://www.rjamorim.com/rrw/files/players/kjofol2000b2.exe


Aimp : Aimp görünüm ve özellikleri yönünden neredeyse hiç bilmeyen birisi tarafından winamp ile karıştırılabilecek düzeyde winamp'a benziyor. Tabi winamptan eksiği yok ancak fazlası var , öyleki aimp'te şarkıları etiketleyebiliyor , birden fazla çalma listesi düzenleyebiliyoruz. Aimp üzerinden radyo dinleyecek olduğumuzda radyoyu yeni bir sekmede açıyor. Aimp winamp'ın tarzına en yakın ve gelecek vaad eden en güzel programlardan birisi , Ayrıca winamp'ı yeni bırakmış olan kullanıcılar için karmaşık olmaması , menülerinin kullanışlılığı sistemi yormaması , hızlı çalışması ve kolay kolay takılmaması güzel Aimp'in güzel yönlerinden, Aimp ses kaydedebiliyor , sesleri farklı türlere dönüştürebiliyor . Program utilities isimli eklentisi ile birlikte kuruluyor. ve bahsettiğimiz bu yukarıdaki özelliklerin çalışmasını sağlayanda bu aimp'in eklentisi olan utilities ..
Aimp'i indirmek isteyen arkadaşların şu linke tıklamaları yeterli olacaktır : http://soft.oszone.net/files_soft/aimp/aimp_2.51.330.zip

Bu programları işlevsellik ve kullanışlılık olarak sıralayacak olursak ,

1- Amarok
2- Aimp
3- Sonique
4- Kjofol
5- RainbowPlayer


Bu programları , görsellikleri yönünden sıralacak olursak ,

1- Aimp (aslında 1. Amarok'da olabilirdi ikisi arasında kaldım Aimp'i seçtim)
2- Amarok
3- Sonique
4- RainbowPlayer
5- Kjofol

Evet arkadaşlar benim alternatif müzik oynatıcılarım ve kendi sıralamam bu şekilde , sizinde bu konuda daha iyi olduğunu düşündüğünüz , yada mevcut programlarla ilgili olarak belirtmek istedikleriniz , yada benim hatalı belirtmiş olduğum bir yer var ise düzeltmek isterseniz yorum yapmanız yeterli olacaktır.

Saygılar..

0 yorum:

Yorum Gönder

SiteTR